Over ons & ons boerenerf

 

Even voorstellen. Wij zijn Karin en Arjan Bossen en wonen op de “Manuelhoeve” in Aartswoud. Karin is geboren in Uithoorn en is op 15 jarige leeftijd in Aartswoud komen wonen. Arjan is geboren op boerderij de “Manuelhoeve”. Arjan is van jongs af aan gepakt door het leven op de boerderij. Altijd bezig met dieren en op jonge leeftijd al in het bezit van een groentetuin. Alles wat groeit en bloeit boeit Arjan.

Kleinschaligheid, gek op dieren en zelfvoorzienendheid zijn sleutelwoorden voor ons leven op boerderij de Manuelhoeve, voor ons het paradijsje op aarde. We zijn eigenlijk kleinschalig in alles wat we doen, zowel op de boerderij als op de kleine knusse camping.

De moestuin van ongeveer 225 m2 voorziet ons vrijwel het hele jaar van verse groenten. Het is een flinke uitdaging om het jaar rond groente in de tuin voorradig te hebben. Maar het lukt. De tuin wordt bemest met verteerde ruige stalmest. Karin zaait en plant met behulp van de biologische dynamische zaaikalender. Door de natuurlijke eigenschappen van planten te benutten en de variatie in de tuin hoeven we geen gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Bovendien wíllen we geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.
We beseffen ons dat het tot je nemen van voedsel de meest intieme relatie is tussen de mens en de natuur. Voedsel stop je letterlijk in je lichaam, het wordt verteerd en komt in je bloed. Bloed gaat langs al je functies en organen, langs je hersens. Voedsel moet gewoon goed en veilig zijn.

Veel fruitbomen sieren ons erf. Als appelrassen hebben we Goudrenet, Notaris, Franse Bellefleur, Groninger Kroon, Schagerrood, Sterappel, Schellinkhouter, Glorie van Holland, Karmijn de Sonneville en de Zoete Ermgaard. Ook staan er enkele walnotenbomen, perenbomen, pruimenbomen, de mispel en de kweepeer, struiken van zwarte bessen, rode bessen, kruisbessen en bramen. Niet geplant, wel veel aanwezig zijn de vlierbessen. In de herfst maken we flink wat potjes jam. Tijdrovend, maar fantastisch om te doen.

De dieren hebben volop de ruimte om te grazen en te scharrelen. De schapen lopen het hele jaar in het weiland behoudens de maanden februari en maart, de lammertijd. De potstalmest van deze maanden wordt over het land uitgereden. Kunstmest wordt niet gebruikt. Uitgangspunt is een gezonde bodem. Door de vele beweiding, het niet omploegen (wij verhuren geen land voor bijvoorbeeld de teelt van tulpen), de ruige mest die over het land uitgereden wordt, geen gebruik van gewasbeschermingmiddelen en omdat ons weiland niet wordt bereden door zware machines heeft zich een dikke, humusrijke, verende graszode ontwikkeld. Een gezonde basis voor de groei van onze dieren. Als de schapen in de winter binnen zijn gebruiken we erwtenstro als strooisel. We halen dit bij Smak Peulvruchten uit Lutjewinkel. Hier worden peulvruchten op een zeer ambachtelijke wijze geteeld (www.smakpeulvruchten.nl). Erwtenstro heeft als voordeel dat het veel vocht opneemt en dat het heel gemakkelijk composteert. Er ontstaat een prachtige humusrijke mest.

mest uit de potstal ligt op het weiland

Het wintervoer wordt op het eigen land geoogst. Deels in grote ronde balen, maar ook in kleine pakjes hooi die we zelf kunnen persen. Hooitijd is altijd een hoogtepuntje in het jaar!

In de winter krijgen de schapen bierbostel gevoerd en een weinig biks. Bierbostel is een restproduct van de bierbrouwerij. De suikers zijn er uitgehaald en daar wordt het bier van gemaakt. Wat overblijft is een soort dikke brij. Het is een heel gezond product voor de schapen. Ze vinden het heerlijk en geven er goed melk van. Op deze manier wordt “afval” van de voedingsmiddelenindustrie een zeer waardevol voedingsmiddel  voor de schapen.

De dieren hebben een mooi leven bij ons. Toch komt er een moment de ze naar de slager moeten. Persoonlijk heb ik daar niet zo’n moeite mee. Ik ben ermee opgegroeid. En in de vrije natuur worden ook dieren doodgemaakt. Wel belangrijk vind ik dat het professioneel en met zo weinig mogelijk stress gebeurt. Onze schapen gaan naar een goede slachter dicht in de buurt. Ik kan echt heel erg genieten van lamsvlees en dat het dan ook nog van de eigen boerderij komt maakt het extra lekker!

We hebben veel bomen op het erf. Dit trekt veel zangvogels zoals de merel en het winterkoninkje.  Het overschot aan hout verdwijnt in de houtkachel die ons hele huis warm stookt. Ieder jaar hebben we ongeveer 20 m3 hout nodig. Een flinke klus, maar de moeite waard!

Wij zijn dankbaar dat we gezond zijn, dat we drie schatten van kinderen met partners hebben, dat we inmiddels vier kleinkinderen hebben, dat we op zo’n mooi plekje wonen en dat we op dat mooie plekje een heel leuk bedrijfje hebben waarmee we als zelfstandig ondernemer ons brood kunnen verdienen.

Arjan heeft naast het boerderijleven zingen als hobby en Karin heeft de groentetuin en yoga als grote passie.