Ieder jaar toch weer even het overpeinzen waard: met welke rammen ga ik komende herfst de schapen laten dekken? Twijfelaar als ik ben is dat een proces. Dat beslis ik niet zomaar even op een rustige regenachtige avond. Ik gebruik ook ieder jaar wel een paar rammen uit de eigen fokkerij. Dan heb je niet zomaar een misser is mijn ervaring. Toch is het ook belangrijk om vers bloed binnen het bedrijf te halen. Vorige herfst heb ik met twee andere fokkers verschillende bedrijven bezocht en toen heb ik bedacht dat ik graag eens een mooi ramlam bij Zandman in Den Ham zou willen kopen. In mei van dit jaar heb ik weer contact opgenomen met Zandman en eind mei zijn we met dezelfde twee personen, Reijne en Klaver, naar Den Ham getogen. Een flinke rit. Daar hebben we uitgebreid de schapen en lammeren bekeken. Ik vind het fantastisch beste schapen; groot, vruchtbaar en functioneel. Ik, wederom twijfelaar als ik ben, kon niet beslissen en heb de nummers van m’n twee favorieten opgeschreven en ik heb ze een dag later telefonisch gekocht. Ik dacht als ik niet kan beslissen dan koop ik ze allebei maar. Ze hebben de nummers 81815 en 81806. De afstamming van beiden is heel goed; veel ontwikkeling, veel lammeren en qua exterieur ongeveer 87 punten. Het was nog wel vroeg in de tijd, ze kunnen nog alle kanten opgroeien, maar J. Zandman stelde ook voor om later in de tijd nog een eikmoment te hebben; heeft het lam zich slecht ontwikkeld dan kan hij omgeruild worden voor een ander. Ik vond ze niet goedkoop, maar ik heb er vertrouwen in dat ze goede invloed gaan hebben op ons bedrijf. Een paar weken later heb ik J. Zandman gebeld met het verzoek een paar ooilammeren erbij te kopen. Als ik toch met de kar die kant op ga, kunnen er ook wel een stuk of vier ooilammeren bij.
Na 10 augustus kan ik ze ophalen. Ik ben erg benieuwd hoe de gekochte rammen en ooien zijn als ik ze tussen m’n eigen lammeren doe. Vallen de gekochte tegen? Of vallen m’n eigen lammeren tegen? Met de billen bloot.
Van onze eigen ramlammeren heb ik ook 2 rammen gereserveerd om te blijven. Ram 62343 is onze beste groeier (fokwaarde 8 weken gewicht is +4,65/73%), de fokwaarde voor worpgrootte is +0.39 en de fokwaarde voor wormresistentie is 107. Die mag ook wel wat schapen dekken!
Over een paar jaar weten we of we het goed hebben gedaan.