Laatst heb ik de schapen laten scheren door de gebroeders Hovenier uit Sijbekarspel. Jarenlang heb ik de schapen in de winter tijdens het opstallen (ca. half januari) laten scheren. Echter, in die periode had ik het flink in m’n rug. Ik kon helemaal niets. En ondanks dat ik ze láát scheren is het toch wel heel wenselijk erbij te kunnen zijn om de schapen in het hok te doen, voor stroom te zorgen en tijdens het scheren de wol op te ruimen. Eerder zette ik ook altijd de schapen klaar op de kont zodat de scheerders zich alleen bezig hoefden te houden met het feitelijke scheren. Dat scheelt tijd en dus kosten. Maar dat heb ik dit jaar niet gedaan om m’n rug te sparen.
Winterscheren beviel me altijd prima, meende ik. Maar nu ik het weer een keer in de zomer heb laten doen, ben ik weer om. Volgend jaar weer in de zomer. Ik vind het toch iets natuurlijker. Beide systemen hebben voor- en nadelen.
De campinggasten vonden het leuk om naar te kijken. Veel mensen die bij ons op de camping komen of die boerengolf komen doen vragen me of we de schapen voor de wol houden. De volgende getallen zeggen genoeg: het laten scheren van de ruim 100 dieren kostte 485,- en de wolopbrengst was 285,-. Jammer dat zo’n prachtig product niet meer opbrengt. We kleden ons tegenwoordig liever met synthetische stoffen.
x