Tenminste, ik heb er hoge verwachtingen van. Het gaat om ram 5262 – 05931, gefokt door Klaver uit Spanbroek. Ik ben blij dat ik deze ram een tijdje op de Manuelhoeve heb. Hij loopt bij 30 schapen. Hij loopt bij alle schapen die geboren zijn in 2014 of eerder. Er lopen minder goede schapen bij, maar ook bij de toppers van ons bedrijf. Ja, want ik ben wel een beetje trots; op 14 augustus was er een uitdraai gemaakt van allerlei fokwaardes van de nederlandse stamboektexelaars. Ook een uitdraai van de ( ik citeer) 30 ‘Productietoppers’ van Nederland. En 4 van onze schapen pronkten op deze lijst! Niet één andere fokker had er 4 bij de top-30 staan. Dit terzijde, maar hier wil ik natuurlijk graag een paar regels aan wijden.
De gehuurde ram van Klaver mag ook 3 van deze 4 toppers dekken. Hopen dat we daar weer een mooi zoontje uit kunnen fokken.
Waarom heb ik een hoge verwachting van de ram? De fokwaarde voor vruchtbaarheid is niet apart hoog, nl +0.09, maar de ram heeft een hoge groei-index van 109, scoort heel goed op wormresistentie en is op het oog heel lang. Hij is niet groot. Hij heeft een lange brede rug en een prima voorhand (dat kan bij onze schapen wel wat verbeterd worden). En hij loopt als een leeuw door het land. Prachtig!
Volgend voorjaar weten we meer. Of eigenlijk over over anderhalf jaar pas, dan zien we hoe de nakomelingen gegroeid zijn en of de dochters voldoende lammeren hebben gebracht.
5262 - 5931 klein 5262 – 05931