De eerste ooien zijn weer gedekt. Mooie tijd.

 Er moeten ongeveer 100 ooien gedekt worden. Ik wil vier rammen inzetten. En dan komt de puzzel welk schaap ik door welke ram gedekt wil hebben. Daar ben ik dagen mee bezig. Ik kijk voornamelijk naar de afstamming  van de ooi en de afstamming van de ram. Naar het uiterlijk kijk ik niet zozeer. Veel fokkers doen dat wel. Velen doen aan compensatiefokkerij; bijvoorbeeld een schaap met een iets minder mooi hoofd laten dekken door een ram met een heel fraai hoofd. Ik vind het juist leuk om eigenschappen te ‘stapelen’. Bijvoorbeeld een heel groot schaap door een heel grote ram te laten dekken. Of dat ik een ooi met een hoge verwachtingswaarde voor vruchtbaarheid die een lelijk hoofd heeft gerust wil laten dekken door een ram met een hoge verwachtingswaarde voor vruchtbaarheid met ook een lelijk hoofd. Ik ben er dagen mee bezig geweest, maar ik ben er uit. De rammen lopen erbij. Fantastisch om te zien. Op en top macho gedrag. Als wij mannen ons op die manier zouden gedragen liggen we d’r snel uit. Het is bij de schapen trouwens ook een  kortstondige relatie. Als de ooi bronstig is biedt ze zich zeer intensief aan bij de ram. Bijna gênant om te zien. Het schaap wordt enkele tot meerdere keren gedekt, er is nog een beetje naspel en de ram begint weer wat om zich heen te kijken of er meer werk aan de winkel is. Date over.

DSC_0339[1]