Vrijdagochtend 10.45 uur reed de Toyota Rav4 van de inspecteur van het NSFO het pad op. Een ander persoon dan we gewend waren. De afgelopen 20 jaar heeft Dirk Reijne uit Barsingerhorn dat altijd gedaan. Die heeft het veel langer gedaan, maar ik ben ongeveer 20 jaar lid van het stamboek. Dirk Reijne is nu met pensioen. Na 40! dienstjaren. Ik heb altijd genoten van de bezoekjes van Reijne. Bedankt daarvoor. M’n vader (hij zal nog wel eens vaker voorbijkomen in m’n stukjes, dan leeft hij toch een beetje voort) zei altijd: niets blijft zoals het is. Dus ook niet met dit. Wout Rodenburg uit Haringhuizen (op schootsafstand van de woonplaats van de vorige inspecteur, moet toeval zijn) heeft de 22 schapen en 7 rammen ingeschreven. In tegenstelling tot vele voorgaande jaren kwam de inspecteur nu in januari (op mijn verzoek). Ik ben gewend dat de schapen werden ingeschreven in eind september/begin oktober. Dat maakt toch wel verschil. De éénjarige schapen die geworpen hebben, hebben dit jaar ruim 3 maanden meer de tijd gehad om te herstellen van het zogen op het moment van keuren. Daarbij komt dat ik dit jaar voor het eerst ook ongeveer 10 schotten (ooien die het eerste jaar niet hebben geworpen) had. Dat was niet mijn droomscenario, maar vorig jaar heeft een ram een stuk of 12 ooilammeren niet gedekt en daar kwam ik in het voorjaar pas achter. Goede ooilammeren met een prima afstamming, dus ik vond het zonde om ze weg te doen. Dit zijn ook knoeperds van dieren geworden.  De gemiddelde hoogtemaat was 66,72 cm en de gemiddelde romplengte was 76,82 cm. Gemiddelde beoordeling voor Ontwikkeling: 90,18. Ik heb 2 oudere ooien herhaald laten keuren. Eén daarvan is ooi 29114, een zeer vruchtbare ooi met een worpproductie van 2×5* en een fokwaarde voor vruchtbaarheid van 122, deze ooi heeft nu 89 punten gekregen. Een A-ooi (90 punten of meer) heb ik nog nooit gefokt. Met mijn fokdoel zal dat waarschijnlijk ook nooit gebeuren. Ik geef niet zoveel om een mooi schaap. Ik wil een functioneel schaap. En die scoren nu eenmaal niet het hoogste op exterieur.
Ik heb alle cijfers op mijn manier een beetje ‘geanalyseerd’. De resultaten kunt u zien op deze website bij Texelaarschapen – Fokkerij Informatie – Onze Texelaars.
5649-29114 Ooi 5649-29114