Maar de hoeveelheid is te gering. Hadden we vorig jaar 35 grote ronde balen als wintervoorraad, dit jaar hebben we er maar 18. Vorig jaar 400 kleine baaltjes hooi, dit jaar 300.

Op het moment valt er wel weer veel regen, maar het heeft de laatste tijd heel slecht gegroeid door de droogte. Dus ik had de hele oppervlakte weiland nodig  voor het weiden van de schapen. Wintervoorraad oogsten was er niet bij.

Ik hoop dat ik de oplossing voor het voedertekort voor de winter heb opgelost met de oogst van 320 kleine baaltjes erwtenstro. Ik verwacht dat ik dit in de maand januari kan voeren aan de schapen. Dan komen ze in het hok en hebben ze niet veel energie nodig. De lammetjes in de buik zijn nog heel klein. Met het voederen van erwtenstro krijgen ze de maag lekker vol en hebben ze een voldaan gevoel. Tegelijkertijd worden ze met erwtenstro niet te vet. Dat is goed.

Hoe kom ik aan dit erwtenstro? Ons gezin houdt van erwten en bonen. Vooral (krombek) witte bonen. Er is een bedrijf in Lutjewinkel dat op een ambachtelijke manier erwten en bonen verbouwt. Het is een intensieve teelt dat bijna nergens meer gebeurt. Zo uniek dat Wouter Klootwijk er zelfs kwam met zijn programma “De wilde keuken” om er te filmen (zie www.smakpeulvruchten.nl). Vorig jaar ging ik naar hun om krombekken te halen. Ik vroeg ze wat ze met het stro doen van de erwten. We werden het eens en ik zou het stro komen persen als het moment er rijp voor is. In de nazomer worden de erwten gedroogd op ruiters. Als ze droog genoeg zijn worden ze gedorst en meteen daarna moet het stro (de resten als de bonen er uit zijn) geperst worden. Dat komt mooi uit want ik heb zelf een balenpers. Aldus geschiedde vorige week. Onder fantastische weersomstandigheden hebben we 320 baaltjes geperst. Het was een historisch tafereel;  bonen gedroogd op ruiters, de familie Smak met een dorsmachine van meer dan  50 jaar oud en vriend Luc kwam helpen met z’n antieke Ford Super Majoor voor onze oude hooipers. Samen met de jongens van zorgboerderij Aat Grootes hebben we de baaltjes op wagens geladen en later opgestapeld in de schuur. Fantastisch. Hier word ik gelukkig van.

DSC_0277[1]