De eerste stap voor schapenjaar 2016 is gezet. Vrijdag 2 oktober zijn de rammen bij de schapen gedaan. Een nieuwe cyclus! Dit vind ik altijd een prachtig moment. De natuur en de drang tot voortplanten is dan  zo sterk aanwezig. De bereidheid van de ooien om gedekt te worden en stoerheid van de rammen die indruk willen maken op de ooien. Als mannen zich zo zouden gedragen zouden ze voor zeer macho door het leven gaan. En vrouwonvriendelijk.
Laatst zei een biologieleraar tegen me: ga er maar van uit dat alles in de natuur gericht is op voortplanting. Vind ik wel een interessant gegeven.
Ik ben zeer tevreden over de rammen die we ingezet hebben. Ik heb een ram gekocht in Zuid-Holland, gefokt bij vd Velde. Het is een vijfjarige ram, maar nog klokgaaf. En een heel mooie afstamming. De ooien in de afstamming hebben allemaal veel lammeren gebracht en zijn allemaal heel oud geworden. De vader is de bekende ram 02964-00977, met 93 punten voor ontwikkeling (lengte 90 cm) en algemeen voorkomen 89 punten. Uit eigen fokkerij heb ik een mooie jonge ram ingezet uit een grote moeder met 87 punten die in drie keer acht lammeren heeft gebracht. Deze twee rammen hebben de meeste schapen gekregen.
Het is wel heel mooi weer. Er wordt wel eens gezegd dat bij echt herfstig weer de ooien beter bronstig worden. Of dat echt zo is weet ik niet. Vaak zijn dingen van zoveel oorzaken afhankelijk. Moeilijk om precies aan te geven waar iets door komt.
IMG_5604
 
IMG_5609