Rond deze dagen is het effies spannend of de rammen goed gedekt én bevrucht hebben. Er is nu één cyclus van ca. 17 dagen voorbij, dus nu blijkt of de eerste schapen die gedekt zijn ook werkelijk bevrucht zijn. De eerste zeventien dagen is de borst van de ram geel gekleurd (dus een schaap dat gedekt wordt, krijgt een gele vlek op de kont), na zeventien dagen maak ik de borst van de ram groen. Dus een schaap dat een groene vlek op de kont krijgt is óf nog niet gedekt in de eerste ronde, óf is opnieuw gedekt. En dat laatste, daar ben ik niet zo blij mee. Vooral als na de eerste cyclus meerdere schapen achter elkaar opnieuw gedekt worden, want dan kun je je zorgen gaan maken of de ram wel goed bevrucht. In dat geval moet de ram er snel bij vandaan en moeten die schapen bij een andere ram. En dat was niet de bedoeling. Dan raakt de planning in de war. En de ideale combinaties worden niet meer gevormd. Dan wordt het toch nog op tijd drachtig worden het belangrijkste. Ja, dat schapenboer zijn is helemaal niet zo eenvoudig 🙂
Gelukkig lijkt het allemaal goed. Van alle rammen zijn al enkele schapen “door de 17 dagen heen”. Ze bevruchten dus goed.
Zo is er altijd wel wat om alert op te zijn. En dat maakt het ook zo mooi.
De natuur
Tja, wordt ze opnieuw gedekt of was of was ze er de eerste ronde nog niet aan toe. Dit schaap heeft geen geel op de kont, dus ze wordt voor het eerst gedekt.