Al enkele maanden geleden werd ik gebeld door Reinard Everts van NSFO. Het ging over een op stapel staande exportorder van ooilammeren naar Wit Rusland. Of ik ooilammeren over heb die daar geschikt voor zijn.
Nou dat had ik wel. Ze zouden een mooie prijs opbrengen, maar moeten wel aan allerlei eisen voldoen. Ook veterinair wordt er nogal wat gevraagd.
Al met al is het nu bijna drie maanden later en vorige week dinsdag is een aankoopcommissie uit Wit-Rusland bij ons op het bedrijf geweest en de dag daarna zijn er 23 ooilammeren geladen en 4 fok-ramlammeren. Ik had 29 ooilammeren laten zien en 5 ramlammeren. Ik was ook eigenlijk wel trots toen ik het koppel van 23 ooilammeren bij elkaar in het hok zag. Zware en grote dieren. Volgens mij gaan ze er daar hartstikke blij mee zijn. Nu is het nog afwachten hoe de veterinaire procedure verloopt. Dit vind ik wel een moeilijk verhaal. Ze worden in de quarantainestal bloedgetapt en onderzocht op allerlei dingen. Als er iets fout gaat kunnen die dieren niet mee naar het buitenland. Maar ik wil ze ook niet meer terug als ze van het erf geweest zijn. Dus dan moeten ze voor de slacht. Ik had liever gehad dat ze thuis bloedgetapt zouden worden. Het is dus is nog even afwachten of ik een mooie afzet heb of dat het toch nog gaat tegenvallen.
Al met al vind ik het wel een spannende affaire. Ik heb het ook nog nooit eerder meegemaakt.
DSC_5520[1]De Wit-Russen en Marjo van Bergen van NSFO. Een koppie doen en administratie.
DSC_5527[1]Daar gaan ze…. Op weg naar de quarantainestal van Van Norel.