Tjoh, wat ruikt een bok toch sterk! Ik ben afgelopen dagen met onze twee geiten naar de bok geweest. Ik heb m’n kleren daarna in de was gedaan.

We hebben een Toggenburger geit en Bonte geit, respectievelijk Nienke en Josje. Ik vind geiten erg leuk. Ze geven veel reuring. En ze zijn eigenwijs. Als ze binnen zijn willen ze naar buiten. Als ze buiten zijn willen ze toch eigenlijk ook wel weer snel naar binnen. En ze houden precies in de gaten wat ik aan het doen ben. Ze haten regen. O,o, wat zijn ze dan zielig. In de zomer als de lammeren gespeend zijn melk ik een geit nog een poos door voor eigen gebruik. Lekker en ik denk dat het gezond is. Het is ook een lekker momentje. Met m’n hoofd tegen de flank van de geit en het geluid van de stralen melk in het bakje. Lekker rustig.

De geiten moesten worden gedekt. Het viel niet mee om een geschikte bok te vinden. Onze geiten hebben een hoge gezondheidsstatus en dan kunnen ze alleen gedekt worden door een bok met dezelfde status. Anders raken wij ons certificaat kwijt.  En er zijn maar weinig gecertificeerde geiten en bokken. Uiteindelijk heb ik Josje door een witte bok, Jelle van de Dijk, laten dekken. Een geschikte bonte kon ik niet vinden. Geen probleem want bonte geiten en witte geiten zijn genetisch helemaal identiek. Dus als er bonte lammeren uit komen kunnen ze worden ingeschreven in het bonte stamboek en als er witte lammeren uit komen kunnen ze in het witte stamboek.  Jelle van de Dijk staat in Ursem, ongeveer 12 kilometer hier vandaan. Het is een prachtige bok met 91 punten voor Algemeen Voorkomen. Ben heel benieuwd naar de lammetjes die geboren gaan worden. Wat is fokken toch prachtig mooi!

_MG_1990