Gisteravond ben ik naar een avond van de ‘Schapenstudieclub Beemster en omstreken’ geweest. Leuke avond en een leerzame avond. Twee fokkers met uiteenlopende visies vertelden wat ze doen in hun schapenfokkerij en ze vertelden waarom ze het doen. Op zo’n avond word ik altijd een beetje depressief omdat ik als ik het verhaal zo aanhoor vindt dat ik zelf maar een gewoon koppel schapen heb. Wat een prachtige schapen op de foto’s!  Verleidelijk mooi. Nu weet ik ook wel dat als je je bedrijf presenteert op zo’n avond dat je de mooie dingen naar voren haalt en dat je de vuile was misschien wel een beetje thuislaat. Bij hun zal het ook gerust niet allemaal hosanna zijn. En wat is mooi? Ohja, Arjan, waar ga je ook alweer voor? Een plezierige lammertijd met weinig problemen en genoeg lammeren met het fantastische ras Texelaar vind ik mooi. Daar past die enorme bespiering en ‘prachtige’ koppen voor mij niet bij. Dus mijn depressie is van korte duur (gelukkig). De stemming slaat helemaal om als ik na afloop met een gezellig clubje nog even mooi aanzit met een drankje en een overheerlijke bitterbal.
De tweede spreker kaartte nog een beleidsdingetje aan waar ik het helemaal mee eens ben. Hij vindt dat het een beetje uit de hand gelopen is met het aantal punten geven bij het inschrijven van de dieren. Zowel bij NTS als TSNH als bij TESS.
Tegenwoordig vinden we een B+ schaap slecht qua exterieur, AB moet het minimaal zijn en het wemelt van de A schapen. Ik heb gehoord dat 5,6% van het aantal ingeschreven ooien 90 punten of meer heeft. Ook in mijn ogen is dat veel te veel. Een A is excellent. Dus dat zou ook echt een uitzondering moeten zijn. Volgens mij moeten de stamboeken met elkaar om de tafel gaan zitten en met elkaar afspreken dat er een forse correctie naar beneden komt. Het gemiddelde van de populatie moet 80 á 81 punten zijn. Net als bij de koeien. Daar houden ze dat strak in de hand. Nu is het populatiegemiddelde bij de schapen misschien wel 85 punten of nog meer. Mijn schapen hebben gemiddeld 85 punten voor algemeen voorkomen. Ik denk dat de stamboeken (dus de leden) en de foktechnische commissies het niet aandurven om een forse correctie naar beneden te doen in de angst dat leden overstappen naar een ander stamboek. Leden zijn  tenslotte gek op punten. Daarom moeten de stamboeken het ook gezamenlijk aanpakken. Gaat niet lukken is mijn voorspelling. Ik heb tenminste wel mijn mening gegeven. Voor wat het waard is.
0745-89567 klein Dit ramlam heeft in september AB 87 gekregen. Terecht?