Wij wonen in een oude stolpboerderij. In de voorgevel zit een steen met 1868 erop. Het bouwjaar. Ons huis is matig geïsoleerd. Toen was dat blijkbaar nog niet zo nodig. Waarschijnlijk stookten ze toen op hout wat volop voorradig was. Daarna steenkool (weet ik nog van), later een oliekachel in de woonkamer en een elektrische kachel in de keuken. Vanaf ca. 1975 hebben we een gasgestookte centrale verwarming. In 2005 is de cv-ketel vervangen. Met de eerste ketel hebben mijn ouders en later wij 30 jaar gestookt. Dat ding was loodzwaar en oersterk, maar met een rendement om van te huilen. Met de volgende ketel ging dat een stuk beter. Maar toch. Die energierekening (en nog een paar andere dingen) hield ons net een beetje arm. Daar moest wat aan gebeuren. Sinds 3 jaar hebben we een houtkachel in de woonkamer die aangesloten is op de centrale verwarming.
IMG_4539
Het is een kachel van 25 kW, waarvan 5 kW stralingswarmte is en 20 kW gooit ie in het cv-systeem. Ik vind het een fantastische kachel! We vinden hem mooi, het wordt niet al te heet in de ruimte waar hij staat (omdat ie 20 kW in het systeem pompt) en een brandend vuur vind ik heel mooi en gezellig om bij te zitten. Tevens zit er een oventje in de kachel. Die gebruiken we overigens niet zo veel. Soms een lamsbout langzaam garen en om de borden voor te verwarmen. Al met al heeft deze operatie wel ongeveer € 7500,00 gekost. We besparen er heel veel gas mee. De cv-ketel hoeft de hele winter niet meer aan te slaan omdat we continu de houtkachel stoken. Een voorwaarde is wel dat ik gemakkelijk aan hout kan komen. We hebben zelf veel bomen en in de omgeving komt het vaak voor dat ik ergens een paar bomen mag opruimen. We gebruiken iedere winter wel 20 á 30 m3 hout. Dus het is wel een flinke klus. Tot voor kort kloofde ik al het hout met de hand. Deze herfst heb ik een kloofmachine gekocht. Deze kan achter op de tractor en wordt aangedreven door de hydrauliek. Dat ding had ik eerder moeten kopen!
Dit is echt de tijd voor hout verzamelen. Dat doe ik veel samen met buurman Alex. Samen er op uit, bomen vellen, opladen en de opbrengst verdelen. Dat zijn mooie dagen. Een borreltje toe, ’s avonds honger als een dokwerker en ’s nachts slapen als een os (uitdrukkingen van m’n wijlen vader). Ik heb dat wel eerder gezegd, maar zoiets geeft mij ook een beetje een oergevoel. Dat heb ik met eten verzamelen, een houtvoorraad aanleggen, kachel stoken, hooien, barbecueën, dat soort dingen. Daar lijk ik wel een beetje behoefte aan te hebben. Lekker dat ik dat dan ook kan doen.
DSC_0402[2]