Er zijn mensen die maar 3 of 4 weken in de lammerij zitten. Dat lijkt bij ons nooit te lukken. Komt ook, denk ik, doordat wij de ooilammeren ook laten dekken. Die wordt bij ons niet voor half oktober bronstig en sommigen nog even later ook. Daarnaast laat ik vrij lang de ram bij de schapen. Dus als er eens een vroeg aborteert kan ze nog een keer gedekt worden. Al met al: de eerste lamde op 23 februari en de laatste op 1 mei. Er hadden er 70 voor 1 april gelamd en nog 11 na 1 april. Het is wel iets moeilijker om voor die laatste paar schapen nog scherp te blijven. Dat is goed gelukt. Van die laatste 11 schapen is er niet één lam verloren gegaan.
Tijd om de balans op te maken. Over het geheel gezien is het heel goed gegaan. De score is als volgt: bij de ooilammeren (de 1-jarige schapen) zijn er gemiddeld 1,39 geboren. Dit zijn 32 lammeren bij de 23 schapen. 3 zijn er gestorven. Dus dat maakt gemiddeld 1,26 levend geboren lammeren per éénjarig schaap. Deze score is een beetje matigjes.
Bij de oude schapen zijn er 131 geboren bij de 60 schapen. Dit is gemiddeld 2,18. Er zijn er 4 gestorven rondom de geboorte. Dat maakt een gemiddelde score van 2,12 levende lammeren per schaap. Hier ben ik dik tevreden over. Daar komt bij dat we de dierenarts niet nodig hebben gehad bij de bevallingen.
Als ik het goed inschat zijn de lammeren goed ontwikkeld en lang. Er zullen mensen zijn die liever wat meer luxe in de lammeren zouden zien. Dat begrijp ik. Maar dit beeld zou je ook mogen verwachten gezien de rammen die we hebben gebruikt. Onze keuze in de fokkerij is om niet voor de meest luxe dieren te gaan.
Al met al is het weer een prachtige tijd geweest.
 
 
H de Boer 0811.1