Lammertijd 2020 is eigenlijk zeer gladjes verlopen. Het gebeurt nogal eens dat voordat de lammerij start er wel wat ongemak is, zoals een verwerper of een lijfbieder. Dit jaar niets van dat. Dat is heel fijn. Deze trent zette door in de lammerperiode. Het aantal lammeren per ooi was ook goed. Bij de oude schapen 1,91 levend per ooi en bij de jaarlingen 1,44 levend per ooi. De sterfte was 3,87%. Het sterftecijfer ben ik wel heel trots op. Al heb ik nog steeds de pest in dat ik op 28 februari iets te lang bleef nazitten na de koorrepetitie (er zouden nog bitterballen komen maar de stoppen vlogen er steeds uit). Hierdoor was ik om half 12 thuis in plaats van de afgesproken 11 uur. Karin was om 10 uur naar bed gegaan. Alles rustig. Toen ik thuis kwam hing een lam met de kop en 1 poot eruit. Toen ik het lam eraf haalde deed het nog één snik en stopte daarna met ademhalen. Grrr.
Ik heb de dierenarts eigenlijk niet nodig gehad voor de bevallingen. Eén bevalling heeft de dierenarts wel gedaan; ik had een ziek schaap en had gevraagd om een bezoekje van de dierenarts. Precies op het moment van arriveren van de dierenarts was jaarling 62083 aan het bevallen. Ik had gevoeld dat het een stuitligging was. Ik heb Marcel gevraagd de bevalling te doen. Het lukte om het lam er netjes uit te krijgen. Gelukje dat er nog een lam in zat zodat het eerste lam niet groot was. Nu blijkt dat bewuste lam, 62315, voor mij een opvallende verschijning. De afstamming is ook mooi, de fokwaarde voor vruchtbaarheid zal ongeveer +0.27 zijn en van moeders zijde is de fokwaarde voor wormresistentie ook uitstekend. En het is een prachtig lam! Iets te dikke staart. Ze hebben allemaal wel wat.
Verder ben ik tevreden over de kwaliteit van de lammeren. Ik had ongeveer 60 schapen laten dekken door 83293. Deze ram heb ik vorige herfst als 6-jarige ram gekocht bij Kor Eikelboom. Een nog zeer vitale ram met een mooi exterieur en goede afstamming, maar z’n beste eigenschap vind ik de fokwaarde van 115 voor wormresistentie. Daarmee was ie vorig jaar nr. 4 van Nederland. Z’n lammeren zijn goed ontwikkeld, hebben brede ruggen maar missen de allerlaatste luxe.
Al met al heb ik maar vier weken in het schapenhok geslapen, omdat de lammerij heel vlot ging. Karin was helemaal verbaasd dat ik weer naast haar kroop op 1 april. Wel in de tobbe geweest hoor.
Als het volgend jaar weer zo gaat als dit jaar, teken ik ervoor.