In de maand maart hebben we acht lammetjesaaidagen gehouden. Alle zaterdagen en zondagen van maart van 11.00 uur tot 16.00 uur. Het was gezellig en veel kinderen hebben heerlijk met de lammetjes geknuffeld. Verschillende ouders/grootouders zijn meerdere keren geweest met hun kinderen/kleinkinderen. Soms kwamen de mensen van behoorlijk ver. Ik weet vanuit Amsterdam, ik weet vanuit Blaricum.
De lammetjes die de fles krijgen zijn wel een hoogtepunt. Deze zijn natuurlijk erg mak. En hoe kleiner het lammetje, hoe groter het ooh en aah gehalte. Als boer wil je het liefst flinke sterke lammeren. De lammetjesaaidagbezoeker vind hoe kleiner hoe schattiger. Er zijn ook enkele bevallingen geweest tijdens deze dagen. Gelukkig ging dit allemaal goed. Mooie tweelingen en ook een drieling. Een paar dikke éénlingen van enters meldden zich gelukkig ’s avonds. Mensen vinden heel gauw iets zielig en als je dan behoorlijk aan een lam moet trekken vinden ze het niet leuk. De schapen lijken het trouwens meestal toch wel af te wachten tot de mensen weer weg zijn. Meerdere keren hebben we het gehad dat de bevallingen begonnen net na afloop van de lammetjesdag. Ze hebben liever een beetje rust tijdens de bevalling.  Ook hadden we twee tomen biggen liggen. Dit is voor mensen heel bijzonder om te zien.
De ervaring leert dat het wel verstandig is voorzorgsmaatregelen te nemen voordat de mensen komen. Ik zorg ervoor dat al het kuilgras/hooi weg is. Kinderen hebben de ontembare behoefte om plukjes kuilgras aan te bieden aan de schapen. Met gevolg dat het meeste op de grond valt in het hok. Op die plaats, net achter het hek, hoogt de potstal dan we erg snel op. En het is zonde van het waardevolle kuilgras. Ook schrijf ik op het plastic van de ronde balen: “Niet op klimmen!”  Dit is ook echt nodig. Anders zijn de kinderen heerlijk aan het spelen op de ronde balen. Met kans op beschadiging van het plastic tot gevolg. Ook de sleutel uit de trekker halen.
Het was weer heel gezellig. Veel kinderen zien genieten. Veel mensen gesproken. Volgend jaar weer!
IMG_6901klein