Dat is een zeer actueel onderwerp in de schapenwereld op dit moment. Op de meeste bedrijven worden de schapen één of twee keer en de lammeren ook enkele keren per jaar ontwormd. Helaas is er op meerdere plaatsen resistentie tegen sommige  wormmiddelen geconstateerd. Dit is zorgelijk.
NSFO, de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie, een soort overkoepelende organisatie die de registratie van verschillende stamboeken (waaronder ons Texelaar schapenstamboek) verzorgt en ook kwaliteitsprogramma’s qua diergezondheid verzorgt zet er op dit moment vol op in om de genetische aanleg van schapen voor (on)gevoeligheid voor worminfecties te verbeteren. Als schapen niet meer gevoelig zouden zijn voor worminfecties zou dat fantastisch zijn. Er is door onderzoek een verband vastgesteld tussen de hoeveelheid van een bepaald eiwit in het wangslijm en de gevoeligheid voor worminfecties.
Bij ons is enkele weken geleden van alle schapen (ooien van ca. 1 jaar en ouder) wangslijm afgenomen door een medewerker van NSFO. Dit wangslijm wordt verzonden naar een laboratorium in Schotland. Daar wordt de hoeveelheid van dat eitwit bepaald. Met de uitslagen wordt er van ieder schaap een fokwaarde berekend waaruit je de gevoeligheid voor worminfecties kunt verwachten. Een hoge fokwaarde wil zeggen dat het schaap minder gevoelig zou zijn voor een wormbesmetting. Ik wil daar graag aan meedoen. Het is wel weer een investering maar in mijn ogen van groot belang voor de schapenhouderij.
Ik heb goede hoop dat de resultaten op ons bedrijf niet tegen zullen vallen. Toevallig heb ik in het verleden enkele rammen fors ingezet die nu achteraf een gunstige hoge fokwaarde blijken te hebben. Ik heb bijvoorbeeld nog veel dochters lopen van 5262-5046. Deze heb ik ingezet in 2013. De fokwaarde voor wormresistentie van 5262-5046 is op dit moment 125 met een betrouwbaarheid van 79%. De dochters nemen dit ook weer mee want er is een genetisch verband. De dochters van 5046 doen het erg goed en ik heb daar ook al weer veel nakomelingen van. Dit voelt dat ik daarmee een beetje geluk heb gehad.
Ben benieuwd naar de uitslagen!
Lammetjes voorjaar 2005