Ik ga er niet onder gebukt, maar ik moet wel zeggen dat ik me zorgen maak over hoe we als mensheid met onze aarde omgaan. Niet dat ikzelf helemaal een heilig boontje ben, er gaan wel veel dingen goed, maar bij ons gaan er ook dingen ‘mis’. Wij hebben bijvoorbeeld laatst een 20 jaar oude Volvo V70 gekocht als vervoermiddel. Nou die is niet direct heel zuinig, maar we rijden gelukkig heel weinig. Ook heb ik als hobby een oldtimer auto, een Ford F150 pickup. Ook geen zuinige auto, maar hij rijdt op gas. Dat is niet erg vervuilend toch? Bovendien rijden we daar maar duizend kilometer per jaar mee ofzo. Verder stoken we onze boerderij op hout. Ik ben er nog niet helemaal over uit of dat vervuilend is of niet; het is geen fossiele brandstof, maar er is natuurlijk wel CO2-uitstoot. Maar dat hout heeft gegroeid en in die levensperiode ook veel CO2 opgenomen en omgezet tot zuurstof. Bovendien als een boom omwaait en je laat ‘m wegrotten komt er ook CO2 vrij. We hebben heel veel bomen om het huis en 6 hectare grasland, dus in het ecosysteem-Manuelhoeve zal de CO2 balans volgens mij vet positief uitslaan.
Verder denk ik dat onze ecologische voetafdruk best wel gunstig is ten opzichte van de gemiddelde mens in Nederland. We hebben groente uit de moestuin. Voor de melk, yoghurt en kaas melken we zelf een paar geiten en we slachten een paar lammeren voor het vlees. Allemaal voedsel van eigen erf. Geen transport. Ja, ik eet wel vlees dus. Dat schijnt niet best te zijn voor het millieu. Maar zoals wij de schapen en lammeren houden is er toch niet zoveel mis mee? Ze eten gras/hooi en als bijvoer krijgen ze bierbostel. Bierbostel is een restproduct van de bierbrouwerijen. Een afvalproduct dus. Onze schapen maken dus van afval waardevolle eiwitten. Ja, en dan schijnt dat de productie van 1 kg vlees ongeveer 5000 liter water kost. Kan misschien wel zijn, maar dat water is niet weg toch? De dieren piesen, poepen en zweten al dat water toch weer uit tijdens hun leven? Of ben ik nu naïef of gewoon een beetje dom?
Wij rijden dus weinig kilometers met de auto. Alle familie woont in de buurt. En we gaan nooit met het vliegtuig. Ooit ben ik een keer naar Spanje gevlogen, een keer naar Rome en een keer naar m’n zus in Noorwegen. En eigenlijk wil ik ook niet meer vliegen. Volgens mij is vliegen enorm vervuilend. En ik verbaas me er over dat veel mensen twee en drie keer per jaar een vliegreis maken alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ze hebben gelijk, het is normaal geworden. Maar dat is toch verontrustend?! En als ik dan die miljoenensteden zie met die smog. En al dat plastic dat we verbruiken. Dat plastic is gewoon een plaag. Er is geen ontkomen aan.
Willen we met z’n allen zo doorgaan?
DSC_0048[1]