Op één of andere manier vind ik het mooi/lekker/leuk als ik veel moeite moet doen om aan ons dagelijkse primaire behoeften te voldoen, zoals het vergaren van eten en het huis warm krijgen. Om dat zelf allemaal een beetje te regelen geeft me een goed gevoel.
We hebben een grote groentetuin. Nou, het is een flinke klus om dat bij te houden. Als je de tijd gaat rekenen kun je beter je groente en je piepers uit de supermarkt halen. In de winkel is dat eigenlijk allemaal zó goedkoop. Maar toch willen we het zelf doen. Weten wat je eet. Met eigen zorg en energie zaaien, laten groeien en oogsten.
Hetzelfde geldt voor het verwarmen van het huis. We stoken ons hele huis warm met een houtkachel die op de cv is aangesloten. Het kost veel moeite eer dat droge blok hout in de kachel licht. Maar ik geniet van elk voorafgaand proces. Voel me rijk als ik de houtstapels zie liggen. En als ik op een mooie winteravond buiten loop en ik zie de sterren en ik zie een mooie kringeling van rook uit de schoorsteen komen, dan heb ik een gelukzalig moment.
IMG_4443
 
IMG_5473
DSC_0048[1]
 
DSC_0402[2]
100_8260