Afgelopen week gras geoogst voor de wintervoorraad. We hebben het enorm getroffen met het weer. En dan is het zo mooi om te doen!
Vrijdag gemaaid. Het werd tijd dat het gras gemaaid werd. Het stond er dik op. We hebben een maaier van 1,65 meter breed met kneuzer. Dat vraagt aardig wat vermogen, dus de David Brown moest flink aan het werk. Dezelfde dag nog geschud, zaterdag twee keer geschud, zondag één keer geschud en maandag gewierst. Al die dagen is het droog geweest en enkele dagen ook best drogend weer. Ik vind het ook zo heerlijk dat ik een tractor zonder cabine heb. Lekker met het gezicht in de zon en in de wind. Ik heb het gevoel dat ik dan allemaal nog even intensiever beleef. Ook de geur van het gemaaide, licht gedroogde gras. De pers van Loonbedrijf Van Gaalen kwam maandag om 14.00 uur en die heeft de anderhalf hectare gras in 16 grote ronde balen geperst. Deze balen heb ik meteen daarna naar huis gereden. Prachtig kuilgras voor de winter.
DSC_0637[1]
DSC_0650[1]
Buurman Rooker was ook aan het oogsten. Ze hebben een prachtig, groot en modern bedrijf. Nu is tegenwoordig de teneur bij het publiek dat groot en modern ten koste gaat van de liefde voor het individuele dier. Als ik dan zie dat buurman Rooker tijdens het maaien meerdere keren even stopt om een jonge haas of een jonge vogel op te pakken en die op een veilige plaats te leggen, dan vind ik dat mooi.  Ook hebben ze enkele stukjes in een groot perceel niet gemaaid. Die dienen als een soort vluchtheuvels voor de weidevogels. Weidevogels zijn ook zo prachtig mooi. De grutto is m’n favoriet. Jammer en zorgelijk dat er zoveel vossen en roofvogels komen. Die roven veel nesten leeg vermoorden veel jonge weidevogels. In mijn ogen een totaal verkeerd natuurbeleid.