Nou ja, klinkt heel dynamisch. Valt wel mee hoor. Maar ik vind dat ik behoorlijk m’n best heb gedaan om goede rammen te vinden. Het begon al twee maanden geleden. In navolging op een aankoop van vorig jaar had ik weer een ram besproken bij H. Dussel uit Eelde. Vorig jaar had ik daar een prachtig ramlam gekocht. Ik heb er ook mooie lammeren van maar de fokwaarde voor worpgrootte van deze ram is nogal gezakt. En dat is niet naar aanleiding van prestaties van dochters (want die zijn er nog niet), maar de vader van deze ram is flink gezakt en dat werkte door naar mijn ram. Lage fokwaarde voor worpgrootte wil ik niet, dus ik heb besloten deze ram te verkopen. Dussel heeft wel een goede vruchtbaarheid bij z’n schapen en ik heb er nu één gekocht uit een zeer vruchtbare lijn. Moeder heeft in 1 worp 4 lammeren gebracht en de grootmoeder in 7 worpen 18 lammeren. Allemaal Commandeurbloed. Verderop op deze website kunt u het afstammingsbewijs zien. Zie in menu: texelaar schapen-fokkerij informatie-inzet rammen (Ram 0745-89622).
Ongeveer 3 weken geleden ben ik een dagje op pad geweest met A. Klaver en D. Reijne. Deze mannen gaan al jarenlang met elkaar op stap om rammen te zoeken, vanaf vorig jaar mocht ik mee:-). Dit zijn prachtige uitjes. We zijn op drie bedrijven geweest in Groningen en Friesland. Wat een mooie dieren hebben we daar gezien. Zeer verleidelijk om daar een ram te kopen. Maar ik moet steeds in de gaten houden dat mensen die bij mij een ram willen kopen een hoge fokwaarde voor worpgrootte willen. Dat kunnen ze bij mij vinden. Dus daar mag ik niet op toegeven. Ik kan wel op de ‘exterieurtoer’ gaan, maar er zijn al zoveel fokkers die dat doen. En die kunnen dat veel beter dan ik. Op deze bedrijven dus niets gekocht.
Afgelopen maandag zijn we met hetzelfde groepje een dag naar Texel geweest. Weer prachtige dieren gezien. Klaver en Reijne hebben beide een ram gekocht. Ik niet.
Tijdens het dagje Texel hoorde ik van Ad Klaver dat er bij Eikelboom in Steenwijkerwold waarschijnlijk halverwege het dekseizoen een interessante ram vrijkomt. Dit gaat om 1709-83293. Ik heb de volgende dag Eikelboom gebeld en de ram ongezien gekocht. Het is een oude (6 jaar!), maar zeer vitale ram met veel bewezen kwaliteiten. Zeer aansprekend vind ik de fokwaarde voor wormweerstand. Deze is 115 en is prijkt daarmee in de top 20 lijst van Wormresistentie Texelaarrammen in blad Het Schaap (2019/8) op de 4e plaats (van heel Nederland). Daarnaast heeft de ram een fokwaarde voor vruchtbaarheid van +0,21 en 89 punten voor Ontwikkeling en 92 punten voor bespiering. Door omstandigheden (de ram is een beetje een doerak en Cor is herstellende van een operatie) was de ram meteen beschikbaar en ik heb de ram gisteravond gehaald. Ik ben heel blij met de ram en ik heb Cor Eikelboom bedankt dat ik hem mocht kopen. Andersom was Cor ook blij dat de ram bij mij terecht kwam, vertelde hij. Mooi toch?!