Laatst heb ik ons oudste fokschaap weg moeten doen. Haar naam was 5649-01092. Het was niet alleen een heel oud schaap, maar ook heel vruchtbaar.  In het laatste jaarverslag van ons stamboek is 1092 uitgeroepen tot meest vruchtbare Texelaarschaap van heel Noord-Holland die op dat moment in leven was. Ze is geboren in 2004 en heeft in 9 worpen 23 lammeren gebracht. De vruchtbaarheid heeft ze van zowel de vader als de moeder meegekregen. Beide waren het zeer vruchtbare lijnen. De vader van de ooi was 3938-03601. Dit was een ram die ik heb gekocht van Mts. Commandeur – van der Meulen van Texel. Ik kocht de ram als lam en het was een heel matig lam van exterieur. Het lam was opgegroeid als potlam en was niet goed gegroeid. Probeer ‘m maar, zei Commandeur. Het komt wel goed. De afstamming was namelijk uitmuntend; de moeder van het lam was 2200-dochter 2372 (met in 7 keer 18 lammeren) en grootmoeder was de bekende ooi  934 (met in 10* worpen 28 lammeren).  De collega-fokkers die het lam zagen vonden het een miskoop. Ik had ook mijn twijfels en toen het lam met de herfstinspectie met 79 (de laagste van de provincie dat jaar) punten werd ingeschreven nam m’n zelfvertrouwen niet toe.  Toch heb ik de ram vrij breed ingezet en achteraf is het de beste ram geweest die ik ooit heb gehad. Veel geweldige ooien heb ik van de ram gehad. Ze waren zeer vruchtbaar, het exterieur goed, goede moeders en ze werden oud. Gelukkig heb ik nog een zoon, 2805, uit een andere zeer goede 3601 dochter.

Als ik het goed heb wordt in de koeienfokkerij ook niet zozeer naar het exterieur van de stier gekeken. Het exterieur van de stier lijkt niet veel invloed te hebben om het uiterlijk van de dochters. Veel meer wordt gekeken naar de exterieur- afstammingsindex van de stier. Dus hoe heeft de vader van de stier het gedaan qua exterieur. En moedersvader. Zo is bovenstaande verhaal ook te verklaren, denk ik.

Ooi 01092 is dus weg. Na de laatste worp weinig melk meer in de uier. Jammer. Wel met enig pijn in het hart.

5649 - 01092

Ooi 1092 deze zomer.