De rammen staan weer in de etalage. In deze tijd hoop ik zoveel mogelijk rammen als dekram te verkopen. Het brengt meer op als voor de slacht en het geeft mij als fokker ook een soort van waardering als er dieren voor de fokkerij verkocht worden en niet alles voor de slacht gaat. De verkooptijd begint ongeveer half augustus. Dan is het zaak dat de rammen er netjes bijlopen. Ze moeten goed ontwikkeld zijn, een goede kleur hebben en geen vieze konten. Die factoren zijn aardig gelukt dit jaar. De goede ontwikkeling wordt bepaald door de vader en de moeder en de omstandigheden waarin ze zijn opgegroeid. Eigenlijk begint dat al met met de dracht van de moeder. Als moeder werpt moeten het goed ontwikkelde lammeren zijn die vlot en energiek zijn. De lammeren hebben ook goed gegroeid dit jaar. Het droge weer heeft ons eigenlijk geen parten gespeeld. Er was waarschijnlijk weinig wormendruk en het kleine beetje gras dat er stond was waarschijnlijk wel heel voedzaam.
De verkoop loopt goed. Op dit moment heb ik 15 ramlammeren voor de fokkerij verkocht. En ik verwacht dat we het eind nog niet hebben, het is nog relatief vroeg. Bijna alle rammen worden aan vermeerderaars verkocht. Ik krijg weinig collega-stamboekfokkers op het erf om een ram bij me te kopen. Onze schapen zijn wel best ontwikkeld en goede gebruiksdieren, maar missen net dat gouden randje waar een collega fokker voor valt. Eén ram heb ik verkocht aan een collega-fokker. Deze fokker was op Texel geweest om een ram te zoeken, kon daar niet slagen en kwam aan het einde van de dag nog bij ons langs. Hij kocht 5649-55347. Een ram met een hoge verwachtingswaarde voor vruchtbaarheid. Een drieling uit een moeder van 85 punten die in 4 worpen 10 lammeren heeft gebracht. Grootmoeder en overgrootmoeder waren ook beste schapen. Ik was er wel een beetje trots op dat hij bij ons wel kon slagen.
Het proces van verkoop is altijd wel een beetje spannend. Ik wil een redelijke prijs hebben en de koper wil liefst zo weinig mogelijk geld uitgeven. Laatst kwam iemand met zijn veehandelaar om 8 rammen te kopen. Wel interessant om 8 rammen tegelijk te verkopen. Maar ik vond dat die handelaar veel te kort bood. Gek, een paar jaar geleden heb ik plezierig zaken gedaan met die boer, maar nu was de handelaar mee en werd het niets. De handelaar wou zeker even laten zien hoe goed hij kan handelen. Natuurlijk bood hij wel meer dan voor de slacht, maar ik vind het zonde om al vrij vroeg in het verkoopseizoen 8 beste rammen te verkopen tegen een matige prijs. Dan heb ik volgende kopers ook minder kwaliteit te bieden. Rond 1 oktober zou ik wel tevreden zijn met die prijs.
Het is ook altijd wel mooi om te zien dat later in de tijd andere rammetjes ook weer boven komen drijven als ‘mooi exemplaar’. Die zijn dan wat later geboren of hebben een periode wat minder goed gegroeid. Dus als de mooiste er uit zijn komen er weer nieuwe ‘de mooiste’.
Fokrammen uitventen vind ik ook prachtig werk.
IMG_6997 Rammen uitventen prachtig werk