Ongeveer vanaf 1 november kan ik onze schapen bij een melkveehouder verderop in het dorp brengen om daar de restjes gras op te laten eten. Gras mag niet te lang de winter in gaan. En diep in de herfst kunnen er geen koeien meer in het weiland om dat te doen. Die zijn te zwaar en vertrappen de graszode als het te nat wordt. Schapen kan wel. Een koe weegt 600 kilo, een schaap ongeveer 70 kilo. Dus de boer is er blij mee dat de restjes opgegeten worden en zijn grasland optimaal de winter in gaat en ik ben er blij mee omdat bij ons zo eind oktober het gras op is. Het is bij boer Rooker in Aartswoud. Vader met 2 zoons en een prachtig bedrijf met ongeveer 100 hectare land. Het is 500 meter bij ons vandaan, dus ik kan het mooi lopend via de weg redden. Emmertje voer mee en de schapen lopen geïnteresseerd achter me aan. In de hoop dat ze af en toe een hapje krijgen. Dat geef ik dan ook aan de schapen die dicht achter me lopen en de rest volgt.

Eerst liepen ze op een perceel van 12 hectare. Daar hebben ze ongeveer 5 weken gelopen. Daarna heb ik ze verweid naar een perceel van 8 hectare. Sinds vandaag lopen ze weer op een ander perceel. Daar kunnen ze nog een weekje lopen en dan haal ik ze weer naar huis. Thuis nog een dag of tien buiten en dan doe ik ze in de stal.  

DSC_0463