index

Ieder jaar word ik eind september een beetje onrustig. De vlierbessen beginnen rijp te worden. En die wil ik plukken om jam van te maken. Voordat de vogels me voor zijn. Nog even wachten is beter. Maar ja, die vogels. Nog even wachten is beter. Dan worden ze rijper en zitten er minder groene besjes in de trossen. Rijper zijn ze lekkerder en het verwijderen van de groene besjes uit de trossen kost veel tijd. Vlierbessen plukken en de besjes van de steeltjes afritsen kost sowieso heel veel tijd. Urenlang zitten Karin, Sanne en ik de besjes los te trekken van de steeltjes.

100_8260

Maar als ik dan een bak met besjes klaar heb om jam van te gaan maken, vind ik dat zo’n mooi gezicht dat ik Karin gevraagd heb er een foto van te maken.

Per 1200 gram bessen een kilo geleisuiker erbij, een beetje kaneel en het geheel een nacht laten staan. De volgende dag aan de kook brengen (de pan niet meer dan half vol doen, anders kan het gaan overkoken!) en vijf minuten goed door laten koken. De kokende jam in schone potjes goed afvullen, deksel erop en de potjes omgekeerd neerzetten.
IMG_3135
Iedere dag eet ik een paar scheppen vlierbessenjam in de yoghurt. Heerlijk!! En gezond. Vlierbes helpt de aanmaak van LDL-cholesterol te voorkomen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten sterk wordt verlaagd. Vlierbes bevat krachtige antioxidanten en is rijk aan vitamine A, B en C. Vlierbes werkt immuniteitsverhogend en remt griep.
Te koop op de Manuelhoeve!