Naast onze boerderij is op Schoolstraat 43 het “Rundveemuseum Aat Grootes” gesticht. Op vier hectare land en in een mooie nieuwe stal worden oude koeienrassen gehouden. Oude rassen die vroeger veel voorkwamen, maar nu nog maar heel weinig. Tegenwoordig is de zwartbonte Holstein-Friesian het ras dat veruit het meest voorkomt in de stallen. Holstein-Friesian is een ras dat uitblinkt in een fantastische melkproductie en heel goede uiers. En boeren moeten uiteraard efficiënt produceren dus kiezen ze voor dit ras. Toch is het mooi dat de rassen van vroeger bewaard blijven. Want al zijn dat misschien niet de meest efficiënte melkproducentes, ze hebben ook heel goede eigenschappen. Het bestuur van de stichting Rundveemuseum Aat Grootes heeft zich ten doel gesteld van al die oude rassen die er vroeger rondliepen in Nederland, er één in de stal te hebben. Om ze aan het publiek te tonen en om mee te helpen de rassen in stand te houden.
Het museum moet geld binnen zien te krijgen om de boel draaiende te houden. Dit gebeurt deels door verkoop van vee, maar ook heel belangrijk is de entree van bezoekers. Om mensen binnen te krijgen worden er in de winter themadagen gehouden. Op zondag 5 januari was het thema: “Weet wat je eet”. Voedselmakers uit de nabije omgeving hadden een plekje ingeruimd om te vertellen over de producten die ze maken op hun bedrijf; Klaver Kaas uit Winkel, Paul Blokker uit Oostwoud met zijn heel mooie kijk over hoe je in zijn ogen met onze grond/aarde om moet gaan, familie Smak uit Lutjewinkel met hun peulvruchten en nog enkele andere ondernemers.
Ik dacht: ik wil daar ook bij staan. Wij hebben lamsvlees van onze eigen boerderij. Topkwaliteit en weten wat je eet. Vlees waar ik voor de volle 100% achter sta qua gezondheid, smaak en diervriendelijkheid. Dus ik had een tafeltje met een bord waar ik had opgeschreven: “Lamsvlees van eigen boerderij”. En briefjes gemaakt om uit te delen met een verwijzing naar onze website. Ik heb zo’n mooie middag gehad! Veel mensen gesproken. Ook keek ik er van op dat er zoveel mensen waren die vertelden dat ze lamsvlees heerlijk vinden, maar moeilijk te krijgen. Nou, wij hebben het. Alleen niet per pond of kilo ofzo, maar per half lam of heel lam. En pas volgende herfst. De lammeren zijn nu allemaal weg.
Prachtig beroep heb je