Da’s natuurlijk wel een beetje een dingetje. Allemaal mensen met verstand van een schaap komen dan even een oordeel vellen over onze schapenfokkerij.
Het is de schapenstudieclub van Schagen. In tegenstelling tot Schapenstudieclub Beemster en Omstreken, die vereniging bestaat alleen maar uit stamboekfokkers, zijn dit voornamelijk vermeerderaars. Dus schapenhouders die een koppel(tje) schapen houden om economische redenen. En als het om economie gaat kijken schapenhouders in veel gevallen op een andere manier naar een schaap (type) als mensen die schapen houden omdat ze graag op keuringen een beker willen winnen voor op de schoorsteenmantel. Eigenlijk zou dat meer parallel moeten lopen in mijn ogen.
Nou ben ik ook niet zo van de keuringen en bekertjes winnen, dus ik hoop dat ik daar zaterdag profijt van heb. Mijn schapen eindigen een beetje achteraan als ik op de keuring kom. Maar ik vind dat ik wel een goed schaap heb waar je met plezier schapenboer mee bent. Onze schapen werpen voldoende lammeren. Werpen de lammeren met relatief weinig problemen. Ze geven voldoende melk. En ze zijn vitaal.
Ik kan overwegen om niets aan de lammeren te doen (qua toiletteren) en de boeren gewoon door het land te laten lopen. Dat is het meest eerlijke verhaal. Ze zijn zoals ze zijn. Toch doe ik mezelf dan waarschijnlijk tekort. Als ze bij een andere fokker komen zijn de dieren waarschijnlijk keurig getoiletteerd. En dat ziet wel heel mooi. En dan heb je kans dat ze denken dat ze bij een andere fokker betere dieren kunnen vinden. Dus ik ga ook maar toiletteren. Ik heb wel een beetje geluk, want in principe heeft de schapenstudieclub een ander programma die dag en komen ze bij ons barbecueën. “En dan nog even vluchtig bij je schapen kijken”, zei de voorzitter. Maar om alles te gaan toiletteren om de mensen even ‘vluchtig naar de dieren te laten kijken’ is ook nog weer wat. Daarom heb ik met de voorzitter afgesproken dat ik onze oudere fokrammen laat zien en dat ik de vijftien beste ramlammeren er uit selecteer en dat ik die in een hokje doe. Getoiletteerd.
Ben benieuwd!