Tjoh, wat hebben we een zomer! Voor onze recreatietak is het geweldig! Voor de schapenboerderij weet ik eigenlijk nog niet zo goed of het goed of slecht is. Feit is dat het gortdroog is. Beregenen doen we niet. Die spullen hebben we niet. Het weiland is behoorlijk kaal. Er begint nu ook een beetje een bruine gloed overheen te komen. Toch doen de lammeren het goed. Ik denk dat dat kleine beetje gras dat er is, wel heel voedzaam is. Achter het huis lopen ongeveer 130 lammeren in drie koppels verdeeld over 6 hectare.  Verder van huis lopen nog 30 lammeren. De lammeren achter het huis voer ik bij. Ze krijgen ongeveer 0,4 kg ds bijgevoerd. Dit is een mengsel van zakjes Gedizo en krachtvoer. Gedizo is een mengsel van mais, perspulp en bierbostel. Dit zit in zakken van 25 kg. Ik doe 2 van die zakken in een kruiwagen en daar doe ik 4 á 5 emmers schapenbrok bij en dat schep ik door elkaar. Het wordt een heerlijk mengseltje voor de lammeren. Volgens mij heel goed geschikt om weidende lammeren mee bij te voeren. Mais en gras is een mooie combinatie, perspulp is heel smakelijk en een rustige energiebron voor het lam en de bierbostel heeft ook een goede invloed op de penswerking en maakt het rantsoen ook rustiger.
De fokschapen lopen tegenover het huis op een stukje grond van een half hectare. Het gras is daar ook helemaal op, maar ik voer ze kuilgras bij aan een voerhek. Ik heb altijd wel wat balen kuilgras liggen van wat mindere kwaliteit (van afgebost land enzo) en die kan ik mooi in deze tijd aan de schapen kwijt. Dit doe ik ieder jaar zo. Zo benut ik het grasland achter het huis zoveel mogelijk voor de groei van de lammeren. Het is trouwens ook een prachtig mooi gezicht, zo’n koppel schapen voor de ramen. Genieten.
Alle schapen en lammeren kunnen in de schaduw komen. Daar ben ik zo blij mee in zo’n week als deze. In het verleden heb ik bomen in het land geplant om voor schaduw te zorgen. Op één perceel is geen schaduw. Daar heb ik de platte wagen in het weiland gezet en daar kunnen die 27 lammeren wel onder schuilen.
Al met al ben ik wel tevreden ja. De lammeren groeien goed en ik heb genoeg voer liggen voor de winter.
Toch is een lekkere regenbui wel welkom!